optimalizace PageRank.cz
aktualizováno: 01.01.2017 18:35:55 

Chov exotického ptactva

Stříbrozobka zpěvná

 

 

 

 

 

Stříbrozobka zpěvná

(Lonchura cantans)

 

 

    

Domovinou této nenápadné amadiny je Afrika i Asie, a to od Senegalu přes Súdán do severovýchodní Afriky, jihozápadní Arábie až do Afghánistánu, Indii a Cejlon.

Velikost dospělého ptáčka je cca 11 cm.

 

Rozlišování pohlaví:

dle zevnějšku nejsou téměř žádné rozdíly mezi pohlavím.

Samec i samice mají vrch těla hnědý, samičky někdy bývají zbarvené více do hněda, ale 100%

jistotu v určení pohlaví nám dá sameček slabounkým zpěvem.

 

Krmení:

jako základ krmení jim postačí žluté proso, ale je lépe jim předkládat směs krmiva

pro drobné exoty. Předkládám jim také šedé proso, lesknici,

senegalské proso v klasech a vaječnou míchanici.

Zelené krmení v podobě smetanky lékařské a ptačinec žabinec.

Ve volné přírodě Stříbrozobky žijí v blízkosti vod, kde si s oblibou staví hnízda v hustých keřích,

nebo i v živých plotech. Jsou velmi odolní na počasí a při společném chovu ve voliéře, se snesou

se všemi druhy drobných exotů. Někteří chovatelé doporučují ve voliéře chovat více párů pohromadě.

Je to čilý ptáček, který se pohybuje po celé voliéře a velmi rádi se koupou. Lze je přirovnat svojí

povahou k chůvkám japonským.

Dobrých odchovů dosáhneme i v chovné bednové kleci. Hnízda si staví v budkách různých tvarů,

ale i v hnízdních košících určených pro kanáry. Na stavbu hnízda jim postačí jemné seno,

kokosové vlákno a sisal. Snůška bývá 4 – 6 vajíček, doba sezení je cca 12 dnů a mladé opouštějí hnízdo

za 20 dnů. Přepeřování trvá 6 – 8 týdnů.

Je oblíbená u začínajících chovatelů pro svoji nenáročnost, odolnost a chutí hnízdit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOPlist