optimalizace PageRank.cz
aktualizováno: 12.03.2017 19:30:58 

Chov exotického ptactva

Zlatoprska malá

 

 

 

 

 

 

Zlatoprska malá

        ( Amandava Subflava )

 

         

 

Domovinou Zlatoprsky malé je Afrika.
Vyskytuje se v západní Angole, jižním Kongu, východní Tanzánii, severovýchodní Botswaně,
Mozambiku a ostrovech Zanzibar. V jižní Africe je to Natal a Kapsko.
Obývá většinou oblasti savan, bažin a mokřin, kde se vyskytují oblasti s vyšší trávou a rákosím.
Málokdy se vzdaluje od vodních zdrojů, kde i hnízdí. Vyskytuje se i často v blízkosti lidských obydlí, mnohdy společně s jinými druhy drobných astrildů.
V období mimo hnízdění žije v hejnech, avšak v době rozmnožování je můžeme vidět pouze v párech.
Ve volné přírodě se zlatoprsky živí travními semeny a hmyzem.

Zbarvení a rozlišení pohlaví:
u zlatoprsek malých je rozlišení pohlaví velmi jednoduché.
Zbarvení je šedozelené, spodní část těla je žlutá až oranžová.
Zbarvení samečků, je oproti samičkám výraznější. Sameček má navíc kolem oka
výrazný červený proužek.

Krmení:
základ krmné denní dávky je směs zrnin pro drobné exoty. V dnešní době není problém zakoupit již namíchanou
směs určenou přímo pro drobotinu. Kdo si však chce směs míchat sám, stačí jim žluté proso, lesknice, šedé proso,
senegalské proso v klasech a vaječnou míchanici.
Zelené krmení v podobě smetanky lékařské, ptačince žabince a občas kousek jablka.

Chovná zařízení:
Zlatoprsky malé můžeme chovat v bednových klecích o rozměrech 70x45x45cm (dxvxš). V mém chovu jim dopřávám
venkovní voliéru s hustým porostem travin, kde s nimi společně mohou hnízdit astrildi bělolící, astrildi rákosní, nebo kubánky malé.
V travinách a rákosí si zlatoprsky staví malá kulovitá hnízda. Spokojí se i se zavěšeným košíčkem umístěným někde v houští.
Když nemají moc na výběr, zahnízdí v malé polootevřené budce 12x12x12 cm. Velice rádi zahnízdí již v hotovém hnízdě,
např. po astrildech rákosních.
Jako stavební materiál používají kokosové a sisalové vlákno, nastříhané na délku asi 10 cm.
Některá literatura uvádí, že zlatoprsky potřebují pro chov vyšší teploty, cca okolo 20 stupňů a na přezimování min. 15 stupňů Celsia.

Hnízdění:
Samička snáší v průměru 3-6 vajíček, na kterých se oba rodiče střídají.
Asi za 12 - 14 dní se začnou líhnou mladé, zůstávají v hnízdě 21 dní. Rodiče je dokrmují dalších 5 týdnů. 
Během dokrmování se mláďata vrací na noc do hnízda. Tím ruší další hnízdění. Jak jsou mladé
schopna přijímat sama potravu, je potřeba je odstavit od rodičů do větší klece, nebo voliérky.
Přepeřeni jsou cca ve stáří 4 měsíců.

Zlatoprsky malé patří v chovu exotů k těm složitějším. Nedoporučuji pro začátečníky.

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

TOPlist